Annons
Nyheter

Islands president backar ur val

Islands president Olafur Ragnar Grimsson meddelar att han inte ställer upp till nyval i juni. Uppgiften lämnades av presidentens kontor på måndagen. Grimsson blev en av huvudaktörerna i den politiska kris som orsakades av de så kallade Panamadokumenten om ekonomiska placeringar i skatteparadiset Panama.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Islands president Olafur Ragnar Grimsson meddelar att han inte ställer upp till nyval i juni. Uppgiften lämnades av presidentens kontor på måndagen.

Grimsson blev en av huvudaktörerna i den politiska kris som orsakades av de så kallade Panamadokumenten om ekonomiska placeringar i skatteparadiset Panama.

Annons

Avslöjandena har tidigare krävt den isländske statsministern Sigmundur David Gunnlaugssons avgång. Enligt dokumenten kopplades hans frus familj till ett bolag i Panama.

Grimsson har varit Islands president sedan 1996 och blivit omvald fem gånger.

I januari meddelade Grimsson att han inte skulle ställa upp för nyval då det var hög tid för en ny islänning att ta över presidentskapet.

Presidenten ändrade sig i april i samband med det politiska kaos som Panamadokumenten orsakade. Då sade Grimsson att han var beredd att ställa upp som president för att bidra till politisk stabilitet.

Men på måndagen sade han att det var dags för "en ny person att axla manteln".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons