Annons
Nyheter

Israels ambassadör: Vi är mycket tacksamma

Israels ambassadör i Sverige säger att hans land är mycket tacksamt mot president Donald Trump för beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad dit. Oklarheter kring beslutet hänvisar han till Washington att svara på.(TT)
Publicerad 7 december 2017
””

Han säger att Jerusalem har varit det judiska folkets huvudstad i 3 000 år, att staden aldrig ska vara delad igen och att Trumps beslut på onsdagen innebär en "historisk rättvisa".

Bedömare har sagt att Trump - som använde uttrycket Jerusalem och inte definierade om han menade de västra eller östra delarna eller hela staden - inte stänger dörren för framtida palestinska anspråk på östra Jerusalem.

Annons

Inte vara delad

Detta är något som Ben-Dov inte vill tolka, men han understryker flera gånger att Israels hållning är att staden aldrig ska vara delad igen.

TT: Men menar du då att den aldrig också kan vara huvudstad i en palestinsk stat?

””

TT: Kan du då definiera vad du menar med delad?

””

Samtidigt sköt Trump, liksom amerikanska presidenter har gjort sedan 1995, fram möjligheten att flytta ambassaden i sex månader. På frågan om den israeliska regeringen oroas över att Trump ska ändra sig svarar Ben-Dov:

””

Ingen profet

Det finns ingen konkret tidtabell för flytten av ambassaden. Bedömare tror att det kan ta år, kanske till och med längre än vad Trumps nuvarande mandatperiod löper på.

Men inte heller detta är något som Ilan Ben-Dov vill lägga ut texten om.

””

Lika lite har han lust att kommentera de starkt negativa reaktioner som Trumps beslut mött runt om i olika delar av världen, även från USA:s och Israels allierade - annat än att säga att beslutet var "moraliskt" och rätt.

TT: Ni har rätt och alla andra har fel?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons