Annons
Nyheter

Italien gör slutligen tortyr olagligt

Det italienska parlamentet har efter mycket om och men klubbat en lag som gör tortyr olaglig. Italien skrev 1984 på FN-konventionen mot tortyr, men den har aldrig införlivats i nationell lagstiftning.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

Det italienska parlamentet har efter mycket om och men klubbat en lag som gör tortyr olaglig. Italien skrev 1984 på FN-konventionen mot tortyr, men den har aldrig införlivats i nationell lagstiftning.

När lagförslaget nu godkänts innebär det att tortyr kan straffas med 4-10 år i fängelse, 12 år för medlemmar i säkerhetsstyrkorna.

Annons

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) kritiserade 2015 Italien för polisvåldet under G8-mötet i Genua 2001. ECHR ansåg att polisens handlingar mot demonstranter som befann sig i en skola gränsade till tortyr. Flera personer ur säkerhetsstyrkorna dömdes, men inte de som var på plats på skolan. ECHR sade att domen visade att det fanns "strukturella problem" i landets lagar.

Tortyr definieras i den nu klubbade lagen som "intensivt fysiskt lidande eller psykiskt trauma som orsakats av våld, grova hot eller grymma handlingar". 198 parlamentsledamöter röstade för, 35 var emot och 104 stod över att rösta.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons