Annons
Nyheter

Jakten på opiater höll på att ta hans liv

Ryan Dwyer låg på källargolvet i sin mammas hus och hörde sirenerna närma sig. På ett plan längtade den tidigare collegestipendiaten från Wisconsin efter att polisen skulle gripa honom. - Jag hade fått nog av mitt liv, av jakten på heroin. Jag ville inte dö.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

Jakten på opiater, som finns i vissa värktabletter och i heroin, har dominerat Dwyers vuxna liv. Han har sett sin bror dö av en överdos, handlat med narkotika och gjort inbrott med sin gravida, missbrukande flickvän. Han är i hög grad drabbad av den opiatepidemi som härjar USA - och som har sin grund i att beroendeframkallande värktabletter under många år har pumpats ut i samhället.

””

I medicinskåp

Annons

Som tonåring, uppvuxen i ett hus med lummig trädgård i den lilla staden Kenosha, fanns det inget som tydde på att den musikaliske Dwyer skulle hamna snett. Han hade många kompisar och trumpet- och trumspelandet gav honom ett stipendium till ansedda Carthage College. Men åren efter faderns död i cancer, när Dwyer var 14 år, sökte han sig till "festandet". Han testade marijuana, alkohol och kokain - samtidigt som han fortsatte med skolan och med extrajobb.

””

Stölden i medicinskåpet blev början på ett missbruk som kom att ta honom helt i sitt våld - precis som det gjort med hundratusentals amerikaner, varav många fått pillren på recept för exempelvis ryggvärk. När Dwyer var 19 år sniffade han dagligen söndermalda opiattabletter, hade hoppat av college och jobbade som kock för att finansiera sitt beroende.

Även Dwyers bröder lockades av opiaterna. Deras mamma var orolig, men tog inte riktigt in allt - efter makens död hade hon tvingats jobba dubbelt som sjuksköterska för att försörja sig och de fyra barnen.

Turbulens

Två år senare upplevde Ryan Dwyer sin första opiatabstinens, när han inte fick tag i värktabletter på några dagar. Samtidigt steg priset på pillren på svarta marknaden. Vissa kostade närmare 1 000 kronor styck.

””

En turbulent tid följde. Dwyer blev av med jobbet, började handla med droger och gjorde mindre inbrott. Han skrev in sig på olika avvänjningsprogram, flyttade ut och in i sin mammas hus och glömde ofta att äta.

””

Dwyer trodde att hans bror skojade och somnade om. Några timmar senare fann han sin bror kall och blå i ansiktet i deras mammas säng.

"Ett mirakel"

Begravningen blev starten på en ny spiral av missbruk och brott. Dwyer sökte sig till en beroendeklinik i Arizona och där mötte han en tjej. Men när hon kom till honom i Wisconsin var de båda tillbaka i missbruk och hon var dessutom gravid.

Kort därpå fann han sig liggandes på moderns källargolv.

Annons

På häktet några dagar senare tillfrågades han om att delta i ett behandlingsprogram för heroinister och beslutet var inte svårt. Att en gång i månaden få en spruta som blockerar hjärnans opiatreceptorer, och därmed gör det omöjligt att bli hög, lät lockande.

””
””

Ny bild

Vägen tillbaka är långt ifrån självklar, kantad av terapi och försök att hjälpa andra genom olika tolvstegsprogram.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons