Nyheter

"Justitiedepartementet bör utreda anonym text"

USA:s president Donald Trump uppmanar nu justitieminister Jeff Sessions att inleda en utredning om debattartikeln som i veckan publicerades i New York Times och som har rubriken "Jag ingår i motståndet inom Trump-administrationen".(TT)
Publicerad 7 september 2018

Beskedet från Trump kom i samband med att han talade med journalister ombord på presidentplanet Air Force One. USA:s president sade samtidigt att artikeln borde betraktas som en nationell säkerhetsfråga och att han överväger att vidta åtgärder mot New York Times.

Kort därpå kom ett uttalande från New York Times där tidningen skriver att man förväntar sig att justitiedepartementet "inte deltar i ett sådant uppenbart maktmissbruk av regeringen".

"Presidentens hot understryker varför vi måste skydda artikelförfattarens identitet, och påminner oss om en fri och oberoende press betydelse för den amerikanska demokratin", fortsätter uttalandet.

En talesperson för justitiedepartementet har låtit meddela att man kan "varken bekräfta eller förneka" att utredning i frågan pågår.

I artikeln beskrivs Trump som en oberäknelig, okunnig ledare som under möten brister ut i långa, svårförstådda tirader och som ofta kovänder i olika frågor. Hans förkärlek för diktatorer och autokrater som Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin går på tvärs med uppfattningen i det övriga styret, något som leder till att USA talar med dubbla tungor, varnar skribenten som beskrivs som en högt uppsatt befattningshavare i Trump-administrationen.

TT