Annons
Nyheter

Kalifornienbor ska rösta om styckning av stat

Ett initiativ för att splittra USA:s folkrikaste delstat Kalifornien i tre delar har fått så många namnunderskrifter - flera hundratusen - att dess invånare kommer att rösta om det vid mellanårsvalet i november.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

Kampanjen har samlat över 600 000 namnunderskrifter, en bra bit över de 365 000 som krävs för ett lokalval, meddelar delstatsstyret enligt lokaltidningen The Mercury News.

””

Klokare beslut?

Annons

Draper, som tidigare utan framgång drivit en kampanj för att stycka Kalifornien i sex delar, menar att mindre delstater fattar klokare lokala beslut i frågor som rör skolor, skatter och infrastruktur. Men förslagets kritiker hävdar att en splittrad delstat skulle leda till tre gånger så stor byråkrati och trefaldigt så många lobbyister, rapporterar amerikanska medier.

Omröstningen sker den 6 november, samtidigt som Kalifornienborna går till valurnorna för årets kongressval. Om Drapers vision blir verklighet kan Kalifornien delas i en nordlig och en sydlig del samt en kustremsa, som sträcker sig ungefär från Los Angeles till Monterey. Varje ny stat skulle få mellan 12 och 14 miljoner invånare vardera.

Inte troligt

Men trots att så många skrivit under namninsamlingen är det förhållandevis osannolikt att uppstyckningen blir verklighet. Dels måste en sådan åtgärd godkännas av kongressen i Washington DC, något som inte skedde när Kalifornienborna 1859 röstade för att delas i två. Dels är förslaget ganska impopulärt. Enbart 17 procent av väljarna ställer sig bakom initiativet medan 72 procent är negativa, visar en opinionsmätning som gjordes i april.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons