Annons
Nyheter

Katalonien utropar självständighet vid ja

Den spanska regionen Katalonien kommer omedelbart att utropa självständighet om ja-sidan vinner den folkomröstning som ska hållas 1 oktober, enligt regionens styrande koalition. Frågan väljarna ska ta ställning till är "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik? ".(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Den spanska regionen Katalonien kommer omedelbart att utropa självständighet om ja-sidan vinner den folkomröstning som ska hållas 1 oktober, enligt regionens styrande koalition. Frågan väljarna ska ta ställning till är "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Katalonien har länge försökt få centralregeringen i Madrid att gå med på en självständighetsomröstning, dock utan att få något gehör. Katalanerna själva är splittrade i frågan. I en omröstning nyligen uppgav 48,5 procent att de var för och 44,3 procent emot självständighet från Spanien.

Annons

Regeringen i Madrid anser att bara själva folkomröstningen är oförenlig med landets konstitution, och hotar den spanska enigheten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons