Annons
Nyheter

Trump: Jag har inte läst brevet ännu

USA:s president Donald Trump tog emot det nordkoreanska toppsändebudet och generalen Kim Yong-Chol i Vita huset. Därefter berättade Trump att hans möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un verkligen blir av - men än har han inte öppnat diktatorns brev.(TT)
Publicerad 1 juni 2018
””
””
””

Ännu levde hoppet om toppmötet när Kim Yong-Chol kom till Vita huset i Washington på fredagen. Trump tog emot och nordkoreanen överlämnade ett brev från Kim Jong-Un.

””
””

Enligt Trump vill Nordkorea genomföra en kärnvapennedrustning.

Annons

"Trevligt brev"

Han sade att han fått Kim Jong-Uns hälsning som han bland annat beskrev som "ett väldigt trevligt brev".

””

Han skämtade om journalisternas nyfikenhet angående innehållet i brevet.

””

Men strax innan Trump lämnade mötet orsakade han en viss förvirring genom att säga att han inte läst brevet från Kim.

””
””

Däremot berättade presidenten att han diskuterat om en hel del saker med Kim Yong-Chol.

””

Inga nya sanktioner

På en direkt fråga svarade Trump också att de inte pratat någonting om mänskliga rättigheter.

Kim Yong-Chol var den högst rankade nordkoreanen som besökt Vita huset sedan 2000, när president Bill Clinton fick ett liknande besök.

Samtalen i Vita huset varade i nästan två timmar. Med på mötet var också Kim Yong-Chols delegation och den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

Så länge samtalen pågår med Pyongyang kommer inte några ytterligare sanktioner att införas mot Nordkorea, meddelade Trump efteråt.

Annons

"Ett möte"

Den amerikanske presidenten sade före mötet att han vill att nedrustningsprocessen för de nordkoreanska kärnvapnen ska gå fort. Men efter besöket sade han att det kan komma att ta tid. Samtidigt var Trump hoppfull om att samtalen med Kim Jong-Un kan leda till ett slut på konflikten på Koreahalvön.

Under ett plötsligt möte på ministernivå mellan Nord- och Sydkorea i gränsbyn Panmunjom på fredagen avhandlades en rad frågor. Delegationerna enades om att samtal om olika militära frågor ska hållas den 14 juni i Panmunjom.

I vår har beskeden om Nordkoreas vilja att skrota sina kärnvapen varit tvetydiga. Landets ledare Kim Jong-Un berörde frågan när han träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, enligt Nordkoreas officiella nyhetsbyrå.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons