Annons
Nyheter

Kina och Indien övar tillsammans

Kinesiska och indiska gränssoldater har genomfört en gemensam katastrofhjälpsövning, meddelar Kinas försvarsdepartement. Övningen kan tolkas som att relationen mellan länderna börjar bli bättre.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Kinesiska och indiska gränssoldater har genomfört en gemensam katastrofhjälpsövning, meddelar Kinas försvarsdepartement. Övningen kan tolkas som att relationen mellan länderna börjar bli bättre.

De två grannländerna, som båda har kärnvapen, har lovat att deras över 50-åriga gränskonflikt ska tonas ner, även om en del oenighet kvarstår.

Annons

"Övningarna är utformade för att genomföra samarbetsavtalet om den kinesiska och indiska gränsen, för att gemensamt värna fred och stabilitet i dessa områden", skriver Kinas försvarsdepartement i ett uttalande.

Indiens premiärminister Narendra Modi och Kinas premiärminister Li Keqiang kom i maj överens om att deras militära styrkor ska mötas årligen. Dessutom var de ense om ökat utbyte mellan ländernas befälhavare i gränstrakterna.

Gränskonflikten handlar om att Kina gör anspråk på ett mer än 90 000 kvadratkilometer stort område som i dag styrs från New Delhi. Indien säger å andra sidan att Kina ockuperar 38 000 kvadratkilometer mark i Indien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons