Annons
Nyheter

Komasker vapen i indisk kvinnokamp

Är det säkrare att vara ko än kvinna i Indien? Frågan har väckts i ett kontroversiellt fotoprojekt där indiska kvinnor poserar i komasker. Våld mot kvinnor har varit i fokus i Indien sedan den uppmärksammade gängvåldtäkten mot en 23-årig student i Delhi 2012.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

Våld mot kvinnor har varit i fokus i Indien sedan den uppmärksammade gängvåldtäkten mot en 23-årig student i Delhi 2012. Händelsen blev startskottet för stora manifestationer, som bland annat pressat fram hårdare straff för våldtäkt och löften om att sexualbrott ska prövas snabbare i särskilda domstolar.

Men våldtäkter, syraattacker och våld i hemmet är fortfarande stora problem.

Annons

Samtidigt har våldsbrott ökat mot personer som anklagats för att skada kor. Hindunationalistiska grupper som vill skydda det heliga djuret har tagit lagen i egna händer. Offren har oftast tillhört religiösa minoriteter. I juni höggs en muslimsk tonåring ihjäl efter att ha anklagats för att ha nötkött i sin ägo.

"Tyst protest"

””

Frågeställningen gav den Delhi-baserade konstnären idén till hans senaste projekt: en serie fotografier av kvinnor i helt vardagliga situationer. Bilderna hade inte varit det minsta uppseendeväckande om det inte vore för att kvinnorna är iklädda komasker.

Syftet är att belysa skillnaderna i människors attityder till kvinnor och kor.

””

Fotografierna har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier. Många reaktioner har varit positiva, enligt Sujatro Ghosh, men han har också fått ta emot hat och hot. En kommentar handlade om att han, och kvinnorna på bilderna, borde slaktas.

Projektet sprids

Majoriteten av de omkring 30 fall där människor dödats i korelaterat våld sedan 2010 har ägt rum efter det att premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska parti BJP vann valet för tre år sedan. Ett av Modis vallöften var att förbjuda slakt av kor.

Han gick nyligen ut och fördömde mobbvåldet, men partimedlemmar på lägre nivå har vid flera tillfällen försvarat kobeskyddargrupperna.

””

Men sedan projektet uppmärksammats har han börjat få förfrågningar om att delta från kvinnor i hela Indien. Genom gräsrotsfinansiering har han nu påbörjat en resa för att ta projektet landet runt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons