Annons
Nyheter

Kongo-Kinshasa bojkottar givarsamtal

Biståndsgivare möts i dag i Genève för att diskutera stöd till konfliktdrabbade Kongo-Kinshasa. FN uppskattar att minst 14 miljarder kronor behövs för att täcka behoven. Men själv bojkottar regeringen samtalen eftersom man menar att rapporterna om hjälpbehoven är överdrivna.(TT)
Publicerad 13 april 2018

Minst 7 miljoner människor i Kongo-Kinshasa hotas av akut hunger, medan totalt 13 miljoner är i stort behov av humanitär hjälp som mat, rent vatten och sjukvård, uppger FN, enligt nyhetsbyrån AFP.

Biståndsorganisationer i landet varnar nu för att krisen kan komma att förvärras om inte mer pengar kommer in.

Annons

"Bristen på finansiering tvingar oss att göra val vi inte vill behöva göra. Vi har tvingats begränsa oss till specifika områden och vi kan bara hjälpa en bråkdel av de människor som så desperat behöver stöd", skriver Jose Barahona, chef for biståndsorganisationen Oxfam i landet, i ett pressmeddelande.

"Regeringar och internationella bidragsgivare måste lära sig av historien. Utan tillräcklig nödhjälp kommer många människor i Kongo-Kinshasa inte få den hjälp som de är i så desperat behov av."

Bojkottar förhandlingarna

Men regeringen i Kongo-Kinshasa bojkottar dagens samtal och premiärminister José Makila Sumanda anklagar i stället givare och biståndsorganisationer för att sprida en "negativ bild av landet till resten av världen".

Regeringen uppskattar att det finns runt 231 000 internflyktingar i behov av hjälp, långt ifrån de 4,5 miljoner kongoleser som FN uppskattar befinner sig på flykt inom landets gränser.

Enligt regeringen har man också avsatt 840 miljoner kronor till humanitär hjälp varav 84 miljoner öronmärkts för att hjälpa flyktingar att återvända hem.

Balansgång för hjälporganisationer

Regeringen vill locka till sig investeringar och affärsmöjligheter och det blir svårt om landet i omvärlden framställs som osäkert och farligt. För hjälporganisationer som jobbar i Kongo skapar regeringens inställning en svår situation.

””

Det är också ett land som är svårt att arbeta i eftersom det har varit konflikter och kriser under så lång tid.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons