Annons
Nyheter

Krigsbrottsefterlyst vill leda Kosovos regering

En koalition ledd av det regerande Kosovos demokratiska parti (PDK) ser ut att segra i Kosovos tredje val sedan självständighetsförklaringen från Serbien 2008. En tidigare gerillaledare gör anspråk på premiärministerposten.(TT)
Publicerad 11 juni 2017

Den PDK-ledda koalitionen får 34,3 procent av rösterna, enligt prognoser när 70 procent är räknade, enligt den oberoende organisationen Demokrati i handling. Oppositionspartiet Vetevendosje får 26 procent och en koalition ledd av PDK:s tidigare regeringspartner LDK får 25,8 procent.

””

Han tillhör det lilla partiet Allians för Kosovos framtid (AAK). Om han blir premiärminister väntas relationerna med Serbien försvåras, eftersom den tidigare gerillaledaren är efterlyst av Belgrad misstänkt för krigsbrott under Kosovokriget.

Annons

Nyvalet utlystes av president Hashim Thaci sedan regeringen förlorat en misstroendeomröstning i maj. Premiärminister Isa Mustafas regering har anklagats för att ha svikit sina vallöften och allmänt inte lyckats rycka upp landet ur en djup svacka.

En oförutsägbar faktor är den nya domstol som inrättas i Haag för att bland annat ta upp krigsbrott begångna av medlemmar i gerillan UCK i kriget i slutet av 1900-talet. Bland de utpekade finns president Thaci och det utgående parlamentets talman Kadri Veseli.

Domstolen komplicerar också relationen till övriga Europa, eftersom den är EU-finansierad och placerad i Haag.

1,8 miljoner människor var röstberättigade i söndagens val.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons