Annons
Nyheter

Kuba närmar sig slutet på Castro-eran

För första gången på nästan sex årtionden gör sig Kuba redo för en ledare som inte heter Castro. Det börjar med att kubanerna väljer ledamöter till nationalförsamlingen, som i sin tur kommer att utse en ny president i april.(TT)
Publicerad 11 mars 2018

Kubas sittande president, 86-årige Raúl Castro, bror till den framlidne Fidel Castro som tog makten 1959, har meddelat att han inte kommer att ställa upp för omval och nationalförsamlingen väntas välja en efterträdare utanför familjen.

Valmöten eller kampanjaffischer är inte tillåtna på Kuba. Men det behövs egentligen inte heller, med tanke på att landet är en enpartistat. Inga andra partier än kommunistpartiet PCC är tillåtna.

Annons

Miljoner får rösta

Trots det brukar många kubaner ändå gå och rösta, något som enligt vissa kan förklaras av påtryckningar från regimen. Över åtta miljoner människor har rätt att under söndagen rösta fram delegater till provinsförsamlingar samt till nationalförsamlingens 605 platser. Det senare är ett val utan överraskningar - eftersom det finns lika många kandidater som stolar.

I år är dock intresset större än vanligt, med tanke på vad som står på spel. Den 19 april, på 57-årsdagen av den misslyckade amerikanska invasionen av Grisbukten, kommer nationalförsamlingen att utse de 31 ledamöterna i statsrådet - och dess ordförande blir automatiskt president.

"Sluta som Atlantis"

Castros efterträdare spås bli hans vicepresident Miguel Diaz-Canel, en 57-åring som har lovat att Kuba ska fortsätta på samma spår som tidigare, vilket inte välkomnas av alla.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons