Annons
Nyheter

Kurdiska HDP utsatt i turkiskt val

På söndag kan HDP få mer än tio procent av rösterna och komma in i det turkiska parlamentet. Det väcker ont blod hos grupper som av olika skäl ogillar det pro-kurdiska partiet.(TT)
Publicerad 6 juni 2015
På söndag kan HDP få mer än tio procent av rösterna och komma in i det turkiska parlamentet. Det väcker ont blod hos grupper som av olika skäl ogillar det pro-kurdiska partiet. En explosion vid ett valmöte för Folkets demokratiska parti (HDP) i fredags
På söndag kan HDP få mer än tio procent av rösterna och komma in i det turkiska parlamentet. Det väcker ont blod hos grupper som av olika skäl ogillar det pro-kurdiska partiet. En explosion vid ett valmöte för Folkets demokratiska parti (HDP) i fredags

En explosion vid ett valmöte för Folkets demokratiska parti (HDP) i fredags dödade två personer och skadade över hundra, vissa av dem svårt.

””

Det är ännu okänt vad som orsakade explosionen. Klart är att det under den gångna månaden rapporterats flera gånger om våldsamheter i samband med HDP:s valmöten.

Annons

I torsdags använde polis vattenkanoner och tårgas för att skingra en grupp som försökt störa ett av HDP:s valmöten. Dagen innan besköts en av partiets valturnébussar och föraren dödades, och i maj detonerade bomber samtidigt på två olika HDP-kontor.

Turkiska nationalister

Det är inte bekräftat vilka förövarna är, eller om det är samma grupper som attackerar HDP vid varje tillfälle, men enligt Reuters kan det handla om turkiska nationalister. De har länge anklagat partiet för att ha nära band till militanta PKK som krigat mot Turkiet sedan 1980-talet.

Enligt nyhetsbyrån kan det även handla om anhängare till president Recep Tayyip Erdogan och hans Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). Om AKP får tillräckligt stöd i parlamentet har partiet lovat att hålla en folkomröstning om ändrad konstitution. Får däremot HDP tio procent av rösterna skulle det ge partiet 55 mandat i parlamentet - tillräckligt för att stoppa AKP:s förslag.

Progressiv politik

Flera opinionsmätningar tyder på att det sistnämnda är ett troligt scenario - i mätningar gjorda i maj hade HDP strax över tio procent av rösterna. Enligt det turkiska opinionsundersökningsföretaget A & G Research är 90 procent av HDP:s väljare kurder. Men partiet har på senare tid genom progressiv politik som bland annat fokuserar på miljöfrågor, kvinno- och hbtq- (homo, bi, trans och queer) rättigheter lockat sekulära väljare från mitten och vänster.

En bidragande orsak till HDP:s framgångar är också den karismatiske Selahattin Demirtas, HDP:s partiledare som när han ställde upp i presidentvalet förra året fick 9,6 procent av rösterna.

President Tayyip Erdogan har inte oväntat reagerat negativt på HDP:s framgångar. Enligt författningen ska president representera hela folket och inte lägga sig i valet, men oppositionen har anklagat honom för att göra just det och för att bedriva sitt eget partis valpropaganda. Till turkiska medier har Tayyip sagt att "HDP är en front för terrorism"

TT

Annons
Annons
Annons
Annons