Annons
Nyheter

Kvinnor på tunga ministerposter i Spanien

Spanien får en kvinnodominerad regering. På ministerposterna blir det elva kvinnor och sex män. Och forskningsminister blir - en astronaut. Socialistpartiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez gav på onsdagen besked om vilka han vill omge sig med.(TT)
Publicerad 6 juni 2018

Socialistpartiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez gav på onsdagen besked om vilka han vill omge sig med. Regeringen blir klart EU-vänlig, visar en genomgång av ministerlistan. Nadia Calviño, topptjänsteman i EU-kommissionen, går in som ekonomiminister och EU-parlamentets förre talman Josep Borrell blir utrikesminister.

Pedro Sánchez har tagit över som premiärminister efter Mariano Rajoy, den konservative partiledaren som röstades bort i en misstroendeomröstning i parlamentet i Madrid i förra veckan.

Annons

Meriterade

María Jesús Montero, läkare med bakgrund som chef i sjukvårdssystemet, blir finansminister. Hon har tidigare haft budgetansvar i regionen Andalusien och lär till nästa år ställas inför en ny utmaning: att få ihop en ny budget som accepteras i parlamentet, där PSOE bara har 84 av 350 mandat. Partiet kommer att få luta sig mot vänsterpartiet Podemos och mot basker och katalaner som var med om att fälla Rajoy. I stabilitetens namn säger Sánchez dock att regeringen ska jobba efter de konservativas budget 2018.

Sánchez har valt kvinnor även till andra viktiga portföljer. Dolores Delgado, antiterroråklagare, blir justitieminister och tidigare HD-domaren Margarita Robles blir försvarsminister. Jämställdhetsfrågorna lägger Sánchez hos Carmen Calvo, PSOE-veteran som tidigare varit kulturminister.

Kändisar

Pedro Duque, den förste spanjoren i rymden, får ministerportföljen för vetenskap. Duque gjorde 1998 en niodagarsresa med rymdfärjan Discovery.

Kulturminister blir en prisbelönt författare: Màxim Huerta.

Den avsatte premiärministern Mariano Rajoy meddelade i tisdags att han till följd av misstroendeförklaringen även avgår som ledare för konservativa Partido Popular. Hans parti har i flera år plågats av en korruptionshärva med skattefusk, bokföringsbrott och mutbrott. 29 personer med anknytning till partiet har dömts till långa fängelsestraff.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons