Annons
Nyheter

Internationell hyllningskör och Kinakritik

Fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo hyllas efter sin bortgång som en hjälte. Nobelkommittén riktar skulden för hans död på Kina och flera röster höjs för att hans änka ska återfå sin frihet. Kinas regering bär ett tungt ansvar för Liu Xiaobos död, anser norska Nobelkommittén.(TT)
Publicerad 13 juli 2017

Kinas regering bär ett tungt ansvar för Liu Xiaobos död, anser norska Nobelkommittén.

””

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei är inne på samma spår - Lius död är ett prov på hur brutalt det kinesiska samhället kan vara, säger han till Reuters.

Annons

Sjuk i levercancer

Liu behandlades för levercancer på ett sjukhus i nordöstra Kina, dit han fördes för drygt en månad sedan från fängelset. Han avtjänade ett elvaårigt straff för "omstörtande verksamhet". Hans brott: att ha skrivit under ett manifest med krav på politiska reformer och stopp för enpartistyret i Kina.

Veckorna före hans död fick hans fall alltmer internationell uppmärksamhet och flera västländer uppmanade Kina att släppa Liu Xiaobo och tillåta honom att söka vård utomlands. Kinesiska läkarexperter har dock insisterat på att han varit för sjuk för att resa.

Vrede och hyllningar

Efter dödsbeskedet strömmar kondoleanser och hyllningar in. Från bland andra USA, Tyskland och FN kommer uppmaningar till Kina att släppa Lius änka Liu Xia fri från hennes husarrest och låta henne resa utomlands. USA:s ambassadör i Kina, Terry Branstad, uppmanar också Kina att frige alla samvetsfångar.

Liu Xiaobos vän Tienchi Martin Liao är upprörd över hur kinesiska myndigheter behandlat Liu.

””

Tyskland erbjöd vård

Norska Nobelkommittén är kritisk till att omvärlden till en början var så tyst och avvaktande när det blev känt att Liu var allvarligt sjuk. Efterhand höjdes röster som krävde hans frisläppande. Tyskland och EU erbjöd honom vård när cancerdiagnosen blev känd, något som kinesiska myndigheter inte tillät.

Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare i Svenska PEN, är övertygad om att Lius arv kommer att leva vidare:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons