Annons
Nyheter

Regimkritikern Liu Xiaobo döende

Tillståndet för den kinesiske fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo har förvärrats ytterligare. Universitetssjukhuset i Shenyang, där han vårdas, uppger att han nu får näring intravenöst och att det handlar om livets slutskede Liu är cancersjuk och har tilltagande vätskeansamlingar i kroppen.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

Tillståndet för den kinesiske fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo har förvärrats ytterligare. Universitetssjukhuset i Shenyang, där han vårdas, uppger att han nu får näring intravenöst och att det handlar om livets slutskede

Liu är cancersjuk och har tilltagande vätskeansamlingar i kroppen.

Annons

2009 dömdes han till elva års fängelse för omstörtande verksamhet. Året efter fick han Nobels fredspris, vilket i flera år försurade förbindelserna mellan regeringarna i Oslo och Peking så att det till och med ströp norsk fiskexport till Kina.

Liu Xiaobo släpptes nyligen ur fängelset av medicinska skäl, men han har inte fått tillstånd att söka vård i utlandet. Enligt sjukhuset i Shenyang har både en tysk och en amerikansk läkare besökt honom de senaste dagarna och stöder den behandling han får.

FN har också begärt att få träffa honom, men inte fått svar av kinesiska myndigheter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons