Annons
Nyheter

Lokalval pejlar läget inför EU-röst

Den röda walesiska draken vajar stolt över slottet i Cardiff. Men vad ska hända med EU-flaggan? Och Union Jack? Veckans brittiska regionalval blir en tung värdemätare inför ödesomröstningen om EU - och landets hela framtid.(TT)
Publicerad 3 maj 2016

I drygt 700 år har den walesiska draken varit underordnad de engelska makthavarna i London. Men om britterna den 23 juni väljer att lämna EU kan mycket väl Wales börja dra igång processen för att i sin tur lämna Storbritannien.

I Skottland har varningen redan utfärdats. Nationalistpartiet SNP har lovat kräva en ny folkomröstning om självständighet om britterna totalt sett säger nej till EU, medan skottarna säger ja.

Annons

I Wales varslar systerpartiet Plaid Cymru om en liknande utveckling. Fast härnere är frihetsdrömmen långt ifrån lika stark som i norr.

””
””

Corbyn pressad

Plaid Cymru och SNP lär gå framåt i torsdagens regionalval. Båda partierna är närmast socialdemokratiska till ideologin och framför allt i opposition mot Konservativa partiet. Men de är också i opposition mot landets traditionellt största socialdemokratiska parti, klassiska Labour, och räknar med att gynnas även av det.

Labour har nämligen svårt att locka väljare för tillfället. Partiledaren Jeremy Corbyn är hårt pressad av anklagelser om antisemitism i tunga kretsar i partiet och kommer att få det ännu tuffare om inte torsdagens val går bra.

Khan av London?

En rejäl seger lär ändå Labour kunna vinna på torsdag. Inför borgmästarvalet i London leder den 45-årige människorättsadvokaten och Labour-kandidaten Sadiq Khan stort i opinionsmätningarna.

Främste motståndaren, konservative EU-kritiken Zac Goldsmith har haft det tufft i kampanjandet, bland annat sedan han i en BBC-intervju gått bet på en rad Londonfakta-frågor, om exempelvis t-banestationer och vilket fotbollslag som spelar på Loftus Road (Queens Park Rangers).

Inte blev det bättre av hans försök att locka Indienbördiga väljare genom att berätta hur mycket han älskar Bollywood-filmer - varpå han sedan inte kunde nämna varken någon favoritfilm eller favoritskådis.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons