Annons
Nyheter

Europa lovar leda "ambitiös klimatpolitik"

Många av världens ledare kritiserar USA:s beslut att lämna Parisavtalet. EU lovar att Europa kommer att fortsätta stå för ett "globalt ledarskap" mot klimatförändringar.(TT)
Publicerad 2 juni 2017

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallar president Donald Trumps beslut för "allvarligt fel", och EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete lovar ett fortsatt "globalt ledarskap" mot klimatförändringar.

"Parisavtalet kommer att bestå. Världen kan fortsätta att räkna med Europa för ett globalt ledarskap i kampen mot klimatförändringar", säger Cañete i ett uttalande.

Annons

Han säger att Europa kommer att leda en "ambitiös klimatpolitik".

Europas tre största ekonomier - Tyskland, Frankrike och Italien - har utfärdat ett gemensamt uttalande där USA:s beslut om att lämna klimatavtalet kritiseras.

"Ingen plan B"

Frankrikes president Emmanuel Macron sade i ett tv-sänt tal att USA har vänt världen ryggen, men att Frankrike inte har vänt ryggen mot USA.

Han sade att han respekterar Trumps beslut men lade till att han tror att det är ett misstag, "både för USA och för vår planet".

Den nye presidenten uppmanar amerikanska forskare att komma och arbeta i Frankrike för att bekämpa klimatförändringen. Enligt honom finns det ingen plan B för klimatförändringarna och han säger att Parisavtalet inte kommer att förhandlas om.

Fiji, som i november tar över som ordförandeland i FN:s klimatkonferens (COP), säger att kampen mot global uppvärmning kommer att fortsätta, trots Washingtons "olyckliga" beslut.

””

"Bättre på utsidan"

Flera experter säger att beslutet är negativt för den globala enigheten, men kan bli positivt för själva avtalet, då USA får mindre inflytande över processen.

"USA kan göra mer skada inuti ... än utanför avtalet", säger Luke Kemp vid the Australian National University, som anser att ett fortsatt deltagande av USA bara skulle ha varit symboliskt, och inte skulle ha haft någon inverkan på att minska USA:s utsläpp.

Annons

FN:s generalsekreterare António Guterres "är övertygad om att städer, stater och företag i USA - tillsammans med andra länder - kommer att fortsätta att visa visioner och ledarskap genom att arbeta för en motståndskraftig ekonomisk tillväxt med låga utsläpp som kommer att generera kvalitetsjobb och marknader för 2000-talets välstånd", säger FN:s talesperson Stéphane Dujarric.

Han säger att det är viktigt att USA fortsätter att vara en ledare inom miljöområdet och att Guterres ser fram emot att tillsammans med den amerikanska regeringen åta sig "att bygga den hållbara framtid som våra barnbarn är beroende av".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons