Annons
Nyheter

Macron: EU har "gått vilse"

EU har "gått vilse", menar Frankrikes president Emmanuel Macron, som lovar att sjösätta ett demokratiinitiativ för att förnya unionen. Presidenten meddelar också att det franska undantagstillståndet ska hävas, valsystemet reformeras och antalet parlamentariker minskas med en tredjedel.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

Under presidentvalet positionerade sig Macron som det Europatillvända alternativet.

Men inför parlamentet, vars båda kamrar på måndagen var samlade i Versailles, sade presidenten nu att EU "gått vilse". Han efterlyste "en ny generation av ledare" för att förnya unionen.

””
Annons

Enligt nyhetsbyrån Reuters handlar det om en serie medborgarmöten i europeiska städer, där folket ska få säga sitt om unionens framtid.

””

Undantagstillstånd hävs

Macron meddelade också att undantagstillståndet som infördes efter terrordåden i Paris i november 2015 ska upphävas efter sommaren.

””

Parlamentet ska krympas

Macron meddelade samtidigt att han ska göra verklighet av vallöftet att minska antalet parlamentariker, i bägge kamrarna, med en tredjedel. Den franska nationalförsamlingen har i dag 577 platser, medan senaten har 348.

””
””

Om parlamentet inte godkänner förslaget inom ett år öppnar Macron för att i stället hålla en folkomröstning.

Reformerat valsystem

Den franske presidenten, vars rörelse La République en marche tog hem en jordskredsseger i parlamentsvalet i juni, vill också reformera valsystemet "så att alla intressen blir rättvist representerade". Det nuvarande valsystemet har kritiserats för att gynna stora partier.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons