Annons
Nyheter

Oppositionsledare släppt i oroligt Venezuela

Oppositionsledaren Leopoldo López har släppts ur fängelset i Venezuela. Presidenten Nicolás Maduro säger att han vill försonas med López - samtidigt som landet har upplevt 100 dagar av oroligheter.(TT)
Publicerad 9 juli 2017

Venezuelas president Nicolás Maduro har skickat vad han beskriver som en önskan om försoning till den mest framstående ledaren för oppositionen i landet, Leopoldo López, som har släppts ur fängelset.

López släpptes på lördagen efter tre och ett halvt år. Han var dömd till 14 års fängelse för att ha uppmanat till våld under dödliga upplopp 2014. Nu befinner han sig i sitt hem och är satt under husarrest.

Annons

"Jag håller fast vid min starka opposition mot den här regimen", säger López i ett uttalande som lästes upp av en partikollega.

"Jag upprepar min förpliktelse att kämpa tills friheten i Venezuela har erövrats."

Leopoldo López, 46 år och utbildad vid Harvarduniversitetet i USA, leder partiet Voluntad Popular.

Presidenten Nicolás Maduro sade i ett tv-tal att han stöttade domstolens beslut att frige Lopez, och att "landet behöver fred". Beslutet var oväntat och det kommer i ett läge då trycket mot Maduro inte tycks minska, snarare tvärtom.

I hundra dagar har det varit protester i Venezuela mot regeringen och hur den sköter ekonomin i landet, som har en av världens största oljereserver. Över 90 människor har dödats och fler än 1 500 har skadats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons