Annons
Nyheter

Malala snurrar runt solen

Hon är bara 17 år men har redan fått Nobels fredspris - och nu snurrar hon också runt solen, någonstans i rymden mellan Mars och Jupiter. Den pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai har fått en asteroid uppkallad efter sig.(TT)
Publicerad 12 april 2015

Hon är bara 17 år men har redan fått Nobels fredspris - och nu snurrar hon också runt solen, någonstans i rymden mellan Mars och Jupiter. Den pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai har fått en asteroid uppkallad efter sig.

"Fast många asteroider har namngivits har mycket få fått namn som ska hedra dem som arbetar för kvinnor", skriver den Nasa-kopplade astronomen Amy Mainzer till Malala, rapporterar CNN.

Annons

Mainzer upptäckte asteroid 316201 i juni 2010, och har därmed också rätt att döpa den. Nu har den fått namnet 316201 Malala.

Malala i asteroid-form har en diameter på ungefär fyra kilometer och tar fem och ett halvt jordår på sig per varv runt solen.

Malala i mänsklig form kämpade för flickors rätt till utbildning när hon i oktober 2012 sköts i huvudet av talibaner. Hon återhämtade sig och bor nu med sin familj i Storbritannien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons