Annons
Nyheter

Marsch "en symbol för oppositionen"

Oppositionens stora marsch och protestmöte i Turkiet innebär en prestigeförlust för landets president Recep Tayyip Erdogan. Att arrangera ännu större möten för regimen i samband med årsdagen för kuppförsöket kan bli ett motdrag, tror bedömare.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

I våras vann presidenten visserligen folkomröstningen om en ny grundlag, som ger honom själv större befogenheter. Men majoriteten var knapp och valet kantades av anklagelser om fusk och ojämna förutsättningar.

Att hundratusentals människor under söndagen samlades till en stor demonstration mot Erdogan, vilket var kulmen på en månadslång protestmarsch genom landet, innebär ännu en utmaning.

””
Annons

Folkligt stöd

För presidenten har protesterna inneburit en knivig situation, där varken att stoppa dem eller låta dem fortgå har varit ett lyckat alternativ.

””

Glöms bort?

Marschen inleddes av ledaren för Turkiets främsta oppositionsparti CHP, Kemal Kilicdaroglu. Han har lyckats samla både turkiska och kurdiska nationalister, och stärkt sin egen position.

Frågan är nu hur oppositionen ska kunna ta vara på framgångarna. Kanske ligger man lågt den här veckan för att anhängare till opposition respektive regim inte ska riskera att mötas på gatorna, tror Levin. På lördag är det nämligen årsdagen efter förra årets misslyckade kuppförsök och presidenten och regeringspartiet AKP har planerat flera stora arrangemang för att högtidlighålla detta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons