Annons
Nyheter

Massivt medieintresse för ubåtsfallet

Över 90 journalister från tolv länder över hela världen väntas ta plats inne i domstolen när mordåtalade Peter Madsen ställs inför rätta. Medier gör sig också redo att häcka utanför - kriminalfallet är ett av Danmarks mest uppmärksammade. - Medieintresset är stort från såväl Danmark som utlandet.(TT)
Publicerad 7 mars 2018
””

Ubåtsfallet är världskänt och rubrikerna har varit många och stora sedan den svenska journalisten försvann och sedan hittades död i augusti förra året. När rättegången mot Peter Madsen ska hållas i tolv dagar, med start på torsdagen, har domstolen behövt göra en omfattande plan för att säkra platser för anhöriga, medier och allmänhet.

Sal 60, ett stenkast från promenadstråket Strøget, är platsen där Madsen ska sitta tillsammans med sin försvarare Betina Hald Engmark. Men här finns även 14 fasta platser för journalister varav nästan alla är vikta för danska medier.

Annons

Flera journalistplatser

Sex platser får övriga medier vara först-till-kvarn om varje rättegångsdag, och fyra platser fördelas på motsvarande sätt för allmänheten.

Anhöriga till Kim Wall har sju platser, Madsens anhöriga har fem stolar på åhörarbänken. Och i ett rum bredvid med ljud och bild från rättssalen har över 75 journalister anmält sig för en plats.

Vid förhandlingsstarten är det, som normalt i danska rättegångar, åklagaren som får första ordet. Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen kommer att gå igenom sin stämningsansökan och de åtalspunkter mot Madsen - mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden - som ger en obehaglig beskrivning av ett förlopp som slutade med att Wall hittades död.

Ubåtsbyggaren Peter Madsen åtalas för att ha bundit Wall och utsatt henne för grovt våld genom bland annat slag och stick. Madsen misstänks ha dödat henne och därefter styckat kroppen, innan den sänktes till havets botten med hjälp av rördelar. Madsens förklaringar om vad som har hänt Kim Wall har ändrats i takt med polisens genombrott i utredningen.

Förnekar

När åtalet väcktes i januari fortsatte Madsen att förneka brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han styckat och slängt Kim Wall i havet.

Flera rättegångsdagar kommer att behövas för att förhöra 37 vittnen som kallats till förhandlingen. Här kan man bland annat vänta sig rättsmedicinare som berättar om obduktionsresultatet och folk i Madsens närhet som redogör för hans beteende i olika situationer.

En mängd teknisk bevisning kommer också att presenteras och diskuteras, men förteckningen är en del av den skyddade förundersökningen. Att det hittats en kniv och en såg i Kögebukten som kopplas till mordutredningen är däremot redan känt. Likaså att en beslagtagen hårddisk innehåller filmer som visar tortyr och kvinnomord. Jakob Buch-Jepsen betonade vid en omhäktningsförhandling att det inte rör sig om videor som producerats av Peter Madsen, men att filmerna kan tyda på ett intresse för fetisch, tortyr och mord. Hårddisken på rymdlaboratoriet har andra haft tillgång till, framhöll Madsen.

Fokus på klienter

Annons

Att fallet ska ha sin gång i rätten och inte i medierna är viktigt för såväl åklagarsidan som advokaten. Några intervjuer inför rättegångsstarten blir det därför inte, skriver försvarsadvokaten Betina Hald Engmark till TT.

"Jag väljer att spendera min tid på att förbereda mig, och att tillgodose alla mina klienters intressen, skriver hon i ett mejl.

Vid en välbevakad omhäktningsförhandling i september ville Peter Madsen komma med sin förklaring och han hade då inget emot att dörrarna hölls öppna. Även nu verkar han vilja uttala sig inför domstolen.

"Jag förväntar mig helt klart att min klient vill förklara sig i rätten", skriver Betina Hald Engmark till TT.

Klockan 09.30 på torsdag börjar rättegången - en dom väntas den 25 april.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons