Annons
Nyheter

May skyller giftattack på Ryssland

Det är "högst troligt" att det är Ryssland som försökt förgifta den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May. Senast under tisdagen kräver hon ryska besked om den nervgas av militär typ som användes.(TT)
Publicerad 12 mars 2018

Antingen är den ryska staten skyldig till attacken mot Skripal, eller så har man försett andra med nervgasen, sade May när hon redogjorde för utredningen inför det brittiska parlamentets underhus.

Den ryska ambassadören har krävts på en förklaring till hur nervgasen kunde hittats i Salisbury. Oskyldigas liv riskerades i attacken, och får man inget trovärdigt svar från Ryssland senast tisdag kommer Storbritannien att jämställa händelsen med att bruka våld på brittiskt territorium, deklarerade hon.

Annons

Theresa May kräver att detaljuppgifter om nervgaser, som utvecklats med samlingsnamnet novitjokprogrammet, ska lämnas till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

May hade, innan hon uppdaterade parlamentet om utredningen av förgiftningen, träffat sitt nationella säkerhetsråd.

Rysk kommentar: "Cirkus"

Ryssland avvisade omedelbart Theresa Mays anklagelser, skriver nyhetsbyrån Interfax. "Cirkus", "provokation" och "sagor" var ord som brukades av det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova.

Redan före Mays uttalande hade Ryssland varnat den brittiska regeringen.

"Den brittiska regeringens nuvarande politik gentemot Ryssland är ett mycket farligt spel som spelas med brittiska allmänhetens opinion som insats", löd det bland annat I ett uttalande från ryska ambassaden i London.

Förgiftningen i Salisbury har fått britter att dra paralleller med poloniumförgiftningen av den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko i London - ett fall som orsakade diplomatiska spänningar mellan Ryssland och Storbritannien.

Även den här gången riktas misstankarna mot Moskva, även om Kreml förnekar.

"Rör" inte Ryssland

På en fråga från en BBC-journalist om Ryssland är skyldigt till förgiftningen svarade den ryske presidenten Vladimir Putin enligt Interfax:

””
Annons

Putins talesperson Dmitrij Peskov sade tidigare till nyhetsbyrån AFP att "det här är ingen fråga som rör oss".

””

Krav på åtgärder

Den tidigare brittiske säkerhetsrådgivaren Lord Ricketts kräver tydliga åtgärder så snart ansvarsfrågan har retts ut. Tom Tugendhat, konservativ parlamentsledamot och ordförande för utskottet för utrikesfrågor, anser att bevisen mot Ryssland byggs upp mer och mer.

Tillståndet för 66-årige Skripal och dottern Julia Skripal är kritiskt men stabilt sedan de hittades medvetslösa på en bänk i ett köpcentrum i Salisbury i England den 4 mars. Spår av nervgift har hittats på platsen och myndigheterna har uppmanat hundratals personer som befann sig i närheten att noggrant tvätta sina kläder och ägodelar.

Skripal är en pensionerad rysk underrättelseofficer som dömdes för att ha röjt identiteterna på ett antal ryska spioner till Storbritanniens underrättelsetjänst, MI6. Han släpptes av Moskva 2010 i samband med en fångutväxling.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons