Annons
Nyheter

May presenterar reservplan för irländsk gräns

Storbritannien har föreslagit en tidsbegränsad reservplan för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland om inte en överenskommelse kan nås med EU. Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare, säger att det brittiska förslaget inte får skada EU:s tullunion.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

Plan B ska endast användas om det inte finns någon annan lösning för att undvika gränskontroller mellan Irland och Nordirland. Vad den brittiska premiärministern Theresa May föreslår är att Storbritannien kompromissar genom att följa EU:s regler för handel med icke-medlemmar under en begränsad period, dock senast fram till december 2021.

May vill helst av allt inte ha någon hård gräns till Nordirland. Hon ser framför sig antingen ett "tullpartnerskap" eller ett "strömlinjeformat tullavtal" så att varor ska kunna föras över gränsen lika smärtfritt som nu.

Annons

Förslaget granskas

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier välkomnar det brittiska förslaget men säger på Twitter att det kommer att granskas utifrån om det respekterar EU:s tullunion. EU har tidigare avvisat tidigare brittiska förslag, bland annat med anledning av att en ny tullöverenskommelse för hela Storbritannien och inte bara Nordirland skulle kunna bli en "bakdörr" för Storbritannien att få tillång till EU:s inre marknad utan att följa EU:s regler.

London har tidigare avvisat ett förslag från Barnier om att hålla Nordirland inom EU:s regelsystem med motiveringen att det skulle skapa en ny gräns mellan Nordirland och det brittiska fastlandet.

Davis kritisk

Det brittiska förslaget har fått flera av Mays EU-kritiska ministrar att slå bakut. Den som uppges vara mest upprörd är brexitministern David Davis, som ska ha övervägt att avgå.

Davis och de övriga oroas över att plan B kan innebära att Storbritannien skulle vara knutet till EU:s handelsregler i flera år efter utträdet. Men den föreslagna tidsgränsen ser ut att vara en kompromiss för att Davis ska stanna kvar i regeringen.

Reservplanen skulle kunna bli aktuell efter den nästa två år långa brittiska övergångsperiod som träder i kraft när Storbritannien lämnar EU i mars nästa år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons