Annons
Nyheter

Mc-föraren om Trump: Det handlar om frihet

När Donald Trump installerades som president dundrade mc-åkare från USA:s alla hörn in i Washington DC för att visa sitt stöd. Fem månader och flera motgångar senare tampas Trump med låga opinionssiffror - men entusiasmen bland mc-åkare är fortfarande stor.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Matt Augustine smeker kärleksfullt sin Suzuki och rullar ut den på uppfarten bredvid det lilla vita huset i Kenosha i Wisconsin.

””

Det blänkande fordonet är inte bara hans transportmedel utan också en dörröppnare till mc-parader och politiska diskussioner för Augustine, som nu utbildar tidningsbud och som tidigare varit fackordförande på verktygsföretaget Snap-on. Han är också engagerad i lokalpolitiken i sin hemstad och har mött republikanen Trump när han har varit på besök.

””
Annons

Frihet viktigt

Den för alla kanske inte helt solklara kopplingen mellan just motorcyklister och Donald Trump kan enligt Augustine förklaras med två ord: frihet och antietablissemang.

””

TT: Är det någon särskild del av Trumps politik som lockar just motorcyklister?

””

Mindre statsapparat

Själv har Augustine tydliga idéer om vad han tycker behöver åtgärdas i USA. Han vill se en mindre statsapparat och lägre skatter, i nuläget är staten så stor och anställer så många att pengar riskerar att "försvinna", anser han.

TT: Så vad bör staten ta hand om?

””

Han utvecklar inte resonemanget, men i USA:s grundlag från 1789 ges delstaterna stort självbestämmande medan den federala statsapparaten ges mandat att fatta beslut om valuta, försvar, handel och utrikespolitik. När jag frågar om ett land inte bör lägga resurser på att ta hand om sina svagaste, de som inte har råd med utbildning och sjukförsäkring, instämmer Augustine till viss del.

””

Parader och flaggor

Liknande resonemang har hörts från Chris Cox, motorsågskonstnären från South Carolina som i fjol grundade "Bikers for Trump"-rörelsen. Dess deltagare säger sig vilja skydda presidenten och dyker ofta upp på Trumpvänliga massmöten där de bildar vägg mot demonstranter. Cox har besökt Vita huset under våren och dragit i gång en insamling för att få president Trump omvald 2020.

Matt Augustine säger att han är ledsen att han missade rörelsens jätteparad i Washington DC i samband med presidentinstallationen i januari och den mc-konvoj som hedrade krigsveteraner som utrikesminister Rex Tillerson deltog i under maj månad. Men i Wisconsin har legendariska Harley Davidson sitt huvudkontor och här råder ingen brist på politiska mc-tillställningar och diskussioner.

””
Annons

TT: Hur ser du på framtiden?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons