Annons
Nyheter

Mer pengar till migration och gränsskydd

EU-kommissionen vill nästan trefaldiga budgeten för migration och gränsskydd 2021-2027. Pengarna ska bland annat räcka till 10 000 gränsvakter, stöd till medlemsländer som tar emot många flyktingar och teknisk utrustning för tullen.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

EU-kommissionen har nu preciserat hur den vill använda pengarna i EU:s nästa långtidsbudget när det gäller migration och gränskontroller. Om förslaget går igenom kommer detta budgetområde nästan att trefaldigas till 35 miljarder euro, jämfört med 13 miljarder euro under nuvarande period.

Förstärkningen speglar att migration och gränsskydd har ökat i betydelse för EU under senare år, och att de kommer att fortsätta vara prioriterade områden framöver, framhöll EU:s migrationskommissionär Dimitri Avramopoulos på en pressträff.

Annons

Fler gränsvakter

Den största delen - 21,3 miljarder euro - går till att stärka skyddet av EU:s yttre gränser. Ett av förslagen är att inrätta en fast styrka på 10 000 gränsvakter. I dagsläget har 1 500 gränsvakter beredskap för snabba insatser.

Kommissionen vill också stärka tullen, som ska kunna få ekonomisk hjälp att köpa in teknisk utrustning som gör det lättare att upptäcka smuggling. Pengarna kan även användas för att skaffa spårhundar.

Snabbare lämna EU

En annan tung post är migration, där anslagen föreslås öka med 50 procent till 10,4 miljarder euro. Pengarna ska bland annat gå till medlemsländer som tar emot många asylsökande, men även till återvändande, så att de som får avslag på sina asylansökningar snabbare lämnar EU.

Förhandlingarna om nästa långtidsbudget har knappt ens börjat ännu, men EU-länderna har redan positionerat sig i olika hörn. De ska dessutom komma överens med EU-parlamentet. De mest optimistiska hoppas på en uppgörelse före nästa års EU-val, andra tror att förhandlingarna kommer att ta flera år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons