GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Danska och tyska protester mot Turkiet

Danmark har kallat Turkiets charge d'affaires till samtal sedan danska medborgare av turkiskt ursprung uppgett att de åsiktsregistreras av turkiska myndigheter. Tyskland har reagerat på att Turkiets fortsätter att använda naziliknelser.(TT)
Publicerad 20 mars 2017

Det är den senaste i en rad diplomatiska kollisioner mellan Turkiet och EU-länder.

Danska utrikesdepartementet gjorde vid samtalen klart att Köpenhamn tar rapporter om att turkiska myndigheter misstänks ha registrerat danska medborgare på stort allvar.

Turkiets charge d'affaires förnekade att turkar som är bosatta i Danmark åsiktsregistreras av turkiska myndigheter.

Den 12 mars bad Danmark Turkiets premiärminister att ställa in ett planerat besök till följd av spänningarna som uppstått mellan grannlandet Nederländerna och Turkiet.

Merkel varnar

På måndagen varnade förbundskansler Angela Merkel för att Tyskland kan sätta stopp för framtida kampanjevenemang av turkiska politiker på tysk mark om inte Ankara slutar använda naziliknelser i sin kritik mot Berlin.

Merkel poängterar att sådana förolämpningar måste upphöra, "inga om, inga men", och att Tyskland förbehåller sig rätten att "vidta alla nödvändiga åtgärder, inklusive att se över tillstånden" för kampanjevenemang som redan godkänts.

Politiker stoppade

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varit upprörd över att turkiska ministrar hindrats i bland annat Tyskland för att kampanja för hans räkning inför den omstridda folkomröstningen i vår. En stor, och röstberättigad, turkisk diaspora finns i Tyskland.

I ett tv-sänt tal i helgen riktade sig Erdogan direkt till Merkel och sade "du använder just nu nazimetoder", vilket fick tyska regeringen att ilskna till.

TT