Annons
Nyheter

Minst 17 döda i kinesisk explosion

Minst 17 personer omkom och över 400 skadades i en jättelik explosion i kuststaden Tianjin i norra Kina. Vittnen berättar om hur ett eldklot lyste upp natthimlen efter den enorma smällen. - Plötsligt slog det upp ett stort, intensivt rött ljus och en mycket ljudlig smäll hördes.(TT)
Publicerad 12 augusti 2015
””

27-åriga Huang Shiting, vars hus ligger nära hamnområdet där explosionen ägde rum, säger att eldklotet som kunde ses på natthimlen var enormt, kanske 100 meter.

””

Eldsvådor rasar

Annons

En AFP-reporter vittnar om att glassplitter har hittats upp till tre kilometer från platsen där explosionen ägde rum i en last med explosivt material i ett nyetablerat industriområde.

Ett centrum för mätningar av jordskalv uppger att magnituden på detonationen motsvarar den som uppstår när man spränger tre ton TNT (trotyl).

Chockvågorna kändes vida omkring. Flera höga byggnader i närheten blev strömlösa, och andra började brinna. Kring sex timmar efter explosionen steg kraftiga rökplymer upp mot skyn från de brinnande husen. Minst tio räddningsstyrkor och 35 brandbilar sattes in. Två brandmän som arbetat med släckningen saknas.

Många patienter

Personal på sjukhus vittnar om att det kommit så många patienter att man inte hunnit räkna alla. Men kinesiska statliga medier rapporterar om att över 400 får vård. Kinas president Xi Jinping manar till att största möjliga ansträngningar ska göras för att rädda de skadade och släcka bränderna.

Tianjin med över 15 miljoner invånare ligger kring 14 mil sydost om Peking. Bilder från katastrofområdet visar hur människor, vissa bara delvis klädda, har rusat ut bland bråte som spritts över gator för att försöka hitta en trygg plats. Andra foton visar hur vuxna bär på barn, insvepta i filtar, för att sätta dem i säkerhet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons