Annons
Nyheter

Mongolerna går till valurnorna - igen

I Mongoliet har det återigen blivit dags för befolkningen att rösta fram landets nya president. I förra veckan hölls en första valomgång, men då kunde ingen klar vinnare koras. Det är första gången som ett presidentval i Mongoliet går till en andra omgång.(TT)
Publicerad 7 juli 2017

I Mongoliet har det återigen blivit dags för befolkningen att rösta fram landets nya president. I förra veckan hölls en första valomgång, men då kunde ingen klar vinnare koras.

Det är första gången som ett presidentval i Mongoliet går till en andra omgång. Det krävs att en kandidat får 51 procent av rösterna för att säkra presidentskapet. Om det inte uppnås måste partierna nominera andra kandidater inför ett nytt val.

Annons

De två kandidaterna är affärsmannen och tidigare judomästaren Khaltmaa Battulga, som fick flest röster i den första omgången, och regeringspartiets kandidat Mieygombo Enkhbold.

Vid den första omgången löd det preliminära resultatet att Enkhbold blivit slagen av en tredje kandidat, nationalisten Sainkhuu Ganbaatar. Men Enkhbold rapporterades slutligen ha fått 0,1 procent fler röster än konkurrenten. Det fick Ganbaatar att protestera om fusk, men resultatet blev senare bekräftat.

Desillusionerade mongoler har drivit kampanj för att rösta blankt, kallad #WhiteChoice. Valet har omgärdats av korruptionsanklagelser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons