Annons
Nyheter

Mycket på spel i turkiskt val

Den 7 juni går de turkiska väljarna och röstar i vad som kan bli ett historiskt parlamentsval. I fokus står Recep Tayyip Erdogan som vill ändra Turkiets styrelseskick och ge mer makt till presidenten.(TT)
Publicerad 1 juni 2015
””

"Existerande parlamentariskt system är ineffektivt och hindrar Turkiet från att bli en världsmakt", sade Erdogan till sina väljare förra veckan, citerad av Washington Post. Regeringspartiet AKP och Erdogan har drivit linjen att Turkiet ska ändra grundlagen och gå från parlamentarism till ett renodlat presidentsystem. Ett presidentsystem skulle skapa ett tydligare och mer handlingskraftig ledarskap, hävdar AKP.

Stark kritik

Annons

Oppositionen å sin sida menar att det bara är ytterligare ett sätt för presidenten att knyta makten närmare sig själv. Att Erdogan dessutom aktivt deltar i valrörelsen och propagerar för förslaget ser man som ett brott mot den turkiska konstitutionen - presidenten ska representera hela folket, inte bara sina väljare.

Paul Levin menar i likhet med flera utomstående experter och bedömare - bland annat inom EU - att den turkiska konstitutionen behöver förändras. Den skapades efter militärkuppen i början av 1980-talet för att ge stabilitet i landet men anses i dag vara odemokratisk och ineffektiv.

””

Att förändringen drivs på av president Erdogan som redan i dag tänjer på presidentens formella befogenheter är dock problematiskt, anser Paul Levin. Ett presidentsystem kräver tydliga kontrollmekanismer, men det uttalade syftet med grundlagsändringen är att stärka presidentmakten och ämbetet på bekostnad av just sådana kontrollmekanismer.

””

Inte egen majoritet

Att AKP får den egna majoritet som behövs för att driva genom förändringen av grundlagen är ännu långt ifrån självklart. I de senaste opinionsmätningarna, som ska läsa med försiktighet, har paritet tappat nästa tio procent i väljarstöd - från 49,8 procent av rösterna till 40,5.

För första gången någonsin pekar också opinionsmätningarna mot att det kurdiska partiet HDP får mer än spärren på 10 procent av rösterna, vilket skulle ge dem stort handlingsutrymme att driva sina egna frågor.

Missar de däremot tioprocentsspärren förlorar HDP enligt den turkiska vallagen sina mandat till det största partiet, i det här fallet AKP. Om det sker får Erdogans parti tre femtedelar av rösterna och kan driva genom sin grundlagsändring.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons