Annons
Nyheter

Namnbyte ska lyfta Le Pen

Nationella fronten är död! Leve â?¦ vadå? Än så länge tycks bara partiledaren Marine Le Pen veta vad den franska extremhögern ska kalla sig framöver. Helgens namnbyte är i alla fall tänkt som en nystart. Att döma av förra helgens val i Italien finns det fog för snart 50-åriga Le Pen att känna optimism.(TT)
Publicerad 9 mars 2018

Att döma av förra helgens val i Italien finns det fog för snart 50-åriga Le Pen att känna optimism.

Hennes italienska samarbetspartner Matteo Salvini ändrade sitt partinamn från Lega Nord till bara Lega och belönades med större väljarstöd än någonsin i årets parlamentsval, med 17,4 procent av rösterna.

Annons

"En ny etapp i folkens uppvaknande! Varma gratulationer!" hälsade Le Pen via Twitter.

Möte i Lille

När hon nu samlar sitt eget parti till kongress i nordfranska Lille under helgen är det tänkt att även Nationella fronten ska byta namn.

Själv ser hon det som en slutfas i den "kulturrevolution" i partiet som hon tycker sig ha genomfört efter att hon efterträdde fadern Jean-Marie 2011.

””

Närmare högern?

Med tanke på resultatet i Italien, men också utvecklingen på senare år i länder som Österrike och Bulgarien - eller för den del Norge - där traditionella högerpartier bildat regeringar med ytterhögern, så ser det ljust ut för Le Pen.

I Frankrike har dessutom det stora högerpartiet, Republikanerna (LR), med sin nye ledare Laurent Wauquiez tagit rejäla steg närmare Nationella fronten vad gäller exempelvis EU- och invandringspolitiken.

Samtidigt har Le Pen sökt sig närmare från sitt håll.

””

Svaga siffror

Om det räcker för att bli ett seriöst alternativ i nästkommande val återstår att se. En opinionsmätning från institutet Kantar Sofres i tidningen Le Monde i veckan gav hursomhelst inga glada siffror för varken Le Pen eller partiet.

Annons

Samtliga stödsiffror för henne - om allt från förmågan att förstå dagens politiska problem till att samla kraft och inspirera - pekar nedåt jämfört med de senaste åren och 73 procent av de tillfrågade anser att Le Pen inte skulle bli en bra president.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons