Annons
Nyheter

Namnbråket kring Nordmakedonien fortsätter

Tonläget blir allt hetsigare kring Makedoniens namnbyte till Nordmakedonien. I tisdags nådde landet och Grekland en historisk överenskommelse om namnbytet. Men nu säger Makedoniens president Gjorge Ivanov att han inte kommer att skriva under ett avtal med Grekland.(TT)
Publicerad 13 juni 2018
””

Även i Grekland höjs kritiska röster. Ledaren för högeroppositionen i Grekland, Kyriakos Mitsotakis, anser att överenskommelsen är dålig och att den utgör en "oacceptabel nationell reträtt".

En källa från Mitsotakis parti säger att det finns planer på att väcka en misstroendeförklaring mot premiärminister Alexis Tsipras.

Annons

Namnkonflikten mellan de två grannländerna har blockerat vägen för Makedonien i ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato och i EU. Grekland har tidigare hela tiden hotat med att lägga in sitt veto.

Konflikten har pågått i flera decennier och sträcker sig tillbaka till 1991 då Makedonien utropade självständighet från det forna Jugoslavien. Grekland har motsatt sig namnet eftersom det befarats att det kan utgöra ett territoriellt anspråk på den grekiska regionen med samma namn.

När Makedonien upptogs som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom).

TT

Annons
Annons
Annons
Annons