Annons
Nyheter

Nära 200 saknas efter vulkanutbrott

Nästan 200 personer saknas fortfarande efter utbrottet i Volcán de Fuego i Guatemala som började i helgen. Utsikterna för att hitta överlevande är små. Samtidigt ökar aktiviteten i "Eldvulkanen" igen. Totalt har 75 personer bekräftats döda.(TT)
Publicerad 6 juni 2018

Totalt har 75 personer bekräftats döda. Ytterligare 40-talet personer är skadade, varav omkring hälften allvarligt.

Det senaste dödsoffret är en 42-årig kvinna som avlidit på sjukhus, efter att ha förlorat båda benen och en arm.

””
Annons

Flydde på nytt

Människor överrumplades av pyroklastiska flöden - snabbrörliga laviner av gaser, aska och sten - vid det kraftiga utbrottet i söndags.

Enligt myndigheterna har över 1,7 miljoner människor påverkats av katastrofen, eftersom aska har spridits över ett stort område. Evakueringar i närheten av vulkanen, som ligger sydväst om huvudstaden Guatemala City (Ciudad de Guatemala) omfattar över 3 000 personer.

En kraftig explosion från kratern fick räddningsarbetet att stanna upp under tisdagen. Katastrofmyndigheten beordrade evakuering av flera samhällen medan vulkanen på nytt började spy ut gas och stenar. Panikslagna invånare kastade sig in i bilar för att fly.

Guatemalas seismologiska myndighet har höjt varningsnivån sedan ökad aktivitet registrerats.

””

Liten chans

Sökandet efter kroppar och överlevande gick redan före den senaste evakueringen långsamt. Terrängen är svårtillgänglig, och det blir inte bättre av att lera, stenblock och aska slängts ut över området från vulkanen.

””

Men chansen att hitta överlevande bedöms som liten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons