Annons
Nyheter

Omräkning ger honduransk president mer röster

Omräkningen av presidentvalet i Honduras visar att sittande presidenten Juan Orlando Hernández fick flest röster. Men han har än så länge inte korats som segrare. En vecka efter det omtvistade presidentvalet i Honduras är rösterna omräknade, bekräftar valmyndighetens chef David Matamoros.(TT)
Publicerad 4 december 2017

En vecka efter det omtvistade presidentvalet i Honduras är rösterna omräknade, bekräftar valmyndighetens chef David Matamoros.

Hernández har inte ännu officiellt utropats som segrare i valet, men siffrorna visar att han fick 42,98 procent av rösterna. Tv-stjärnan och oppositionskandidaten Salvador Nasralla fick 41,39 procent.

Annons

Matamoros säger att det kan dröja fram till slutet av december innan en president är korad, eftersom valmyndigheten räknar med överklaganden och ifrågasättanden av resultatet.

””

Uppmanar till uppror

Tusentals människor slog på kastruller och blåste i horn när de marscherade genom huvudstaden Tegucigalpa till stöd för Nasralla, som anklagar regeringen för valfusk. Liknande scener utspelade sig i flera andra större städer i landet.

Salvador Nasralla har uppmanat landets militär att göra uppror och inte implementera utegångsförbudet som regeringen utlyst. Det utlystes sedan dödliga protester brutit ut efter valet förra helgen. I samband med den utdragna rösträkningen talade även Nasralla till sina anhängare i närheten av byggnaden där omräkningen genomfördes.

””

Han uppmanade sedan sina anhängare att fortsätta de fredliga protesterna.

Hundratals gripna

Hundratals har gripits under våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor och minst tre människor har bekräftats döda.

Tidigare i veckan såg det ut som att tv-stjärnan Nasralla skulle besegra den sittande presidenten Juan Orlando Hernández, innan röströkningen avbröts utan att någon ny president utsetts. När rösträkningen återupptogs minskade Nasrallas ledning och Hernández gick om.

Flera länder har uttryckt oro över krisen som råder i det fattiga och brottsdrabbade centralamerikanska landet sedan valet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons