Annons
Nyheter

Transatlantiskt gnissel oroar i Nato

Det växande gnisslet mellan EU och USA och mellan USA och andra Nato-länder skapar oro i försvarsalliansens nya miljardbygge i Bryssel. Nervositeten är stor inför sommarens toppmöte med Donald Trump.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

När Nato-ländernas försvarsministrar samlas i Bryssel på torsdagen och fredagen betonar generalsekreterare Jens Stoltenberg framför allt de nya satsningar som görs. Beslut ska tas om att skapa två nya ledningscentraler - en i Norfolk i USA, som ska hantera transporter över Atlanten, och en i tyska Ulm, för att underlätta transporter på det europeiska fastlandet.

Samtidigt drar man igång sin nya "Fyra gånger 30"-plan.

””
Annons

Iran, tullar och budgetmål

Enigheten om det nya innebär dock inte att allt är frid och fröjd i alliansens nyinvigda nybygge i nordöstra Bryssel. Oron är stor över de många fnurror som just nu finns mellan USA och president Trump på ena sidan, och EU och europeiska Nato-länder på den andra.

””

Därtill trycker fortfarande Trump stenhårt på för att få övriga Nato-länder - inte minst Tyskland - att öka sina försvarsutgifter. Kravet lär upprepas ännu en gång när Trump kommer till Bryssel för sommarens stora toppmöte med övriga Nato-ledare den 11-12 juli.

Sverige och Finland

Som "närstående partnerland" får Sverige och Finland båda vara med på toppmötet i juli och på försvarsministermötet nu - om än bara i delar av programmet.

Samtidigt slipper man påtryckningar om sina försvarsbudgetar, som båda ligger en bra bit från Nato-målet på motsvarande 2 procent av BNP (runt 1,0 för Sverige, cirka 1,5 för Finland).

Om Sverige eller Finland framöver vill bli Nato-medlemmar på riktigt lär dock försvarsutgifterna behöva höjas rejält.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons