Annons
Nyheter

New Horizons oskadd förbi Pluto

Den amerikanska rymdsonden New Horizons klarade den historiska förbiflygningen av dvärgplaneten Pluto. Vid tretiden i natt kom den efterlängtade signalen till jorden från farkosten, som fortfarande var oskadd.(TT)
Publicerad 15 juli 2015

Den amerikanska rymdsonden New Horizons klarade den historiska förbiflygningen av dvärgplaneten Pluto. Vid tretiden i natt kom den efterlängtade signalen till jorden från farkosten, som fortfarande var oskadd.

I kontrollrummet i Laurel i delstaten Maryland hördes applåder när ingenjörerna rapporterade att hårdvaran var intakt och att kommunikationen mellan rymdsonden och jorden fungerade som planerat.

Annons

New Horizons färdas snabbare än någon annan rymdfarkost, och det var egentligen kring 13 timmar före signalen som sonden susade förbi Pluto. Avståndet till planeten var som närmast 12 472 kilometer, vilket motsvarar sträckan mellan New York och Bombay.

New Horizons färd har nu pågått i nio och ett halvt år, och under den perioden har rymdfarkosten tillryggalagt 4,88 miljarder kilometer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons