Annons
Nyheter

Nio gripna för fusk efter höghusbrand

Brittisk polis har gripit nio personer som misstänks för bedrägeri med falska ersättningskrav efter den svåra höghusbranden i London sommaren 2017. De nio - åtta män och en kvinna - greps vid gryningsräder i London på torsdagen.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

De nio - åtta män och en kvinna - greps vid gryningsräder i London på torsdagen.

Enligt polisen handlar utredningarna om personer som ljugit om att de på något sätt drabbats av branden i Grenfell Tower. Beloppen de försökt att få ut är mellan 20 000 och 100 000 pund, uppemot 1,2 miljoner kronor.

Annons

Sedan tidigare har fem personer fällts för liknande bedrägeriförsök efter tragedin. Tre av dessa har fått fängelsestraff på mellan 18 månader och fyra och ett halvt år. De två återstående får sina straff den 13 juli.

När 24-våningshuset slukades av lågorna den 14 juni 2017 omkom 71 människor.

Även brandkåren kan ha rättsliga efterräkningar att vänta. Londonpolisen undersöker enligt BBC om det var brottsligt av räddningstjänsten att uppmana de boende i höghuset att stanna kvar i lägenheterna, vilket var vad som hände i början av förloppet. Riktlinjerna som prövas, om att inte evakuera, kallas i det brittiska sammanhanget "stay put".

Det pågår också polisutredningar om de renoveringsarbeten som hade gjorts i skyskrapan, bland annat den fasadklädsel som användes.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons