Annons
Nyheter

Nordkorea avfyrar robotar trots FN-varning

Nordkorea brydde sig inte om de nya sanktionerna från FN:s säkerhetsråd. På torsdagsmorgonen lokal tid sköt diktaturen upp flera robotar. Robottesterna från det slutna landet börjar bli vardag för grannländerna. Uppskjutningen är den fjärde på mindre än fem veckor.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Robottesterna från det slutna landet börjar bli vardag för grannländerna. Uppskjutningen är den fjärde på mindre än fem veckor. Den här gången rörde det sig om kustrobotar ämnade för att bekämpa fartyg, bedömer Sydkoreas militär.

Robotarna sköts upp från Nordkoreas östkust, från staden Wonsan, på torsdagsmorgonen. De flög omkring 20 mil.

Annons

FN varnade

Det är bara en knapp vecka sedan FN:s säkerhetsråd beslutade om nya sanktioner mot Nordkorea som svar på de upprepade robottesterna.

””

De nya sanktionerna innebar att ytterligare 14 personer och fyra institutioner lades till på listan med 39 personer och 42 nordkoreanska företag som redan belagts med FN-sanktioner.

Sydkoreas president Moon Jae-In har informerats om grannlandets robottest, enligt militären. Efter att han svors in som president den 10 maj sade han att han ville ha en dialog med Nordkorea.

Har testat kärnvapen

Nordkorea har återkommande skjutit upp olika typer av robotar sedan tidigt 2016. I maj genomförde landet ett test av en robot som bedöms vara den som kan nå längst av dem som tidigare testats. Målet är att kunna nå USA:s fastland.

I fjol genomförde Nordkorea även två kärnvapentester. Landets ambassadör i Storbritannien sade för en månad sedan att Nordkorea kommer att genomföra ytterligare ett kärnvapentest. Det kommer att ske "på den plats och vid den tidpunkt som vår högsta ledare Kim Jong-Un bestämmer", sade han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons