Annons
Nyheter

Ny tjänst ska stoppa ryktesspridning i Indien

Inför valet i Indien har den sociala meddelandefunktionen Whatsapp, tillsammans med ett indiskt så kallat startup-företag, lanserat en varningstjänst för att stoppa spridningen av falska nyheter och rykten.(TT)
Publicerad 2 april 2019

Inför valet i Indien har den sociala meddelandefunktionen Whatsapp, tillsammans med ett indiskt så kallat startup-företag, lanserat en varningstjänst för att stoppa spridningen av falska nyheter och rykten.

Tjänsten gör att användare kan skicka textmeddelanden, bilder eller filmklipp till ett konto som sedan svarar på om det finns tecken på att informationen är falsk, vilseledande eller stämmer.

Annons

Whatsapp har runt 1,5 miljarder användare, varav 300 miljoner i Indien, och har sedan tidigare varnat för att tjänsten missbrukats av politiska partier i Indien. Företaget har också infört begränsningar i hur många användare man kan vidarebefordra ett meddelande till sedan ryktesspridning via appen uppges ha lett till mord och lynchningar i landet.

Facebook, som äger Whatsapp, uppgav i måndags att företaget tagit bort hundratals sidor som sades sprida propaganda, spam och vilseledande information inför valet.

Parlamentsvalet i Indien inleds 11 april och pågår fram till 19 maj.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons