Annons
Nyheter

Nya protester planeras i Hong Kong

Till helgen är studenterna tillbaka på Hong Kongs gator. I Hong Kong har politikerna lagt fram en ny plan för ledarskapet i staden - den är identisk med den plan Peking förra året föreslog och som ledde till massiva demonstrationer.(TT)
Publicerad 1 juni 2015

På söndagen avslutades samtal mellan myndigheterna i Hong Kong och demokratiska lagstiftare i staden utan att de kommit närmare en överenskommelse. Demokraterna har sagt att man ska lägga in sitt veto mot det Peking-stödda förslaget som innebär att stadens högsta ledning i praktiken väljs av kommunistpartiet på fastlandet.

Wang Guangya, en representant för myndigheterna, sade på söndagen till journalister på plats att man omöjligen kan tillåta att en demokratiskt vald representant får makten i Hong Kong.

””
Annons

Hong Kong som tidigare var en brittisk koloni blev kinesiskt 1997. I höstas skakades staden av massdemonstrationer mot sittande myndigheter. Demonstranter krävde att den tidigare överenskommelsen om fria val i Hong Kong skulle hållas. Myndigheter vägrar, några fria val är inte aktuellt.

2017 hålls det val i Hong Kong.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons