Annons
Nyheter

Självständighetsförklaring skjuts upp

Katalonien kommer att utropa självständighet från Spanien - men inte ännu, meddelade regionpresident Carles Puigdemont i ett tal inför det regionala parlamentet i Barcelona. Han hoppas på internationell medling: - Vi är alltid redo till samtal.(TT)
Publicerad 10 oktober 2017

Puigdemont vände sig också till alla dem som i helgen demonstrerade för ett fortsatt enat Spanien.

””

Den katalanske ledaren fördömde den spanska regeringens "radikala" vägran att förhandla, och sade att han vill skicka ett budskap om dialog till övriga Spanien.

””
Annons

"Vi föreslår att verkställigheten av självständighetsförklaringen skjuts upp några veckor, för att öppna för dialog", skriver den katalanska regionregeringen på Twitter.

"En kupp"

Efter Puigdemonts tal blev reaktionerna blandade i kammaren. Många såg besvikna ut, medan andra applåderade.

Oppositionsledaren i Katalonien, Inés Arrimadas, kallar Puigdemonts framträdande "en kupp", enligt nyhetsbyrån AP. Hon syftar på den del av talet där han förklarade att det katalanska folket har mandat att utropa självständighet.

Arrimadas säger att majoriteten av katalanerna är katalaner, spanjorer och européer och de kommer inte att tillåta att regionledningen "krossar deras hjärtan", skriver AP.

Spaniens centralregering avfärdar vad den kallar en "underförstådd" självständighetsförklaring.

””

Förstärkt polisbevakning

Katalansk polis med förstärkningsvapen hade ökat närvaron kring parlamentsbyggnaden före parlamentsmötet. Minst 20 bepansrade polisfordon blockerade ingångarna till parken utanför parlamentet, rapporterar Reuters.

Utanför avspärrningarna hade flaggviftande självständighetsivrare samlats.

Den spanska centralregeringen förstärkte också säkerheten vid flygplatser och tågstationer i Katalonien inför parlamentsmötet.

Annons

EU vädjade till separatistledaren att besinna sig och öppna för en dialog med Madrid inför Puigdemonts framträdande i parlamentet.

””

"Inte på kartan"

I helgen påminde talespersonen för Spaniens styrande Partido Popular om vad som hände den katalanske ledaren Lluís Companys, som fängslades och sedermera avrättades efter att ha utropat självständighet 1934, och varnade för att Puigdemont skulle kunna sluta på samma sätt - i fängelse - om han utropar självständighet.

””

En möjlig konsekvens av en framtida självständighetsförklaring är att Madrid tillämpar artikel 155 i den spanska grundlagen, som ger regeringen möjlighet att ta kontroll över de regionala styrena.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons