Annons
Nyheter

Okänd pterosaurie hittad i Utah

Paleontologer i Utah har hittat en tidigare okänd variant av pterosaurie. Det fossila skelettet tros dessutom vara det mest kompletta hittills av de ovanliga flygande varelserna.(TT)
Publicerad 15 augusti 2018

Den kallas Caelestiventus hanseni och kan ha varit jämförbar med en människa i storlek när den susade fram över vidderna för över 200 miljoner år sedan. Vingspannet beräknas till 1,5 meter.

Exemplaret som nu visats upp verkar, tillsammans med många andra djur, ha försmäktat vid en oas i den dåvarande öknen i området. En tragedi då, en skattkista för forskarna nu.

””
Annons

Britt är huvudförfattare när rönen nu publiceras i Nature Ecology & Evolution. Han är exalterad över fyndet, som är i mycket bättre skick än många tidigare.

””

Och forskarna har inte råd att vara kräsna; världen över har bara ungefär 30 stycken från triaperioden - 250-200 miljoner år sedan - hittats.

Pterosaurierna var samtida med många dinosaurier, men räknas varken till dem eller fåglarna. De kallas även pterodactyler, från grekiskans "vinge" och "penna". Detta eftersom vingarna egentligen är membran under djurens extremt långa fjärde fingrar.

Denna konstruktion resulterade i att dessa djur hade en mycket speciell gångstil. Detta har till exempel åskådliggjorts i Hollywood-filmen "Jurassic World", där jättelika pterosaurier har framträdande roller.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons