Annons
Nyheter

Venezuela: Frisläppt oppositionsledare jublar

Den venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo López släpptes på lördagen efter att ha hållits fängslad i tre och ett halvt år. Nu befinner han sig i sitt hem och är satt under husarrest. "Leopoldo López är hemma i Caracas med Lilian (hustru) och sina barn.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

"Leopoldo López är hemma i Caracas med Lilian (hustru) och sina barn. Han är ännu inte fri utan under husarrest. Han släpptes under morgonen", meddelade den 46-årige oppositionsledarens spanske advokat Javier Cremades.

Under dagen strömmade anhängare till Lopez bostad, och efter några timmar visade han sig själv bakom fastighetens stängsel.

””
Annons

"Yes we can", var USA:s tidigare president Barack Obamas valmotto när han vann presidentvalet 2008.

Släppt av "hälsoskäl"

López greps 2014 och dömdes till 14 års fängelse för att ha uppmanat till våld under dödliga upplopp. Oppositionen har hela tiden krävt att han ska friges och den internationella pressen på den venezuelanska regimen har varit hård eftersom man anser att Lopez fängslats på politiska grunder.

Venezuelas högsta domstol, som är lojal med regimen, hävdar att Leopoldo López har släppts av "hälsoskäl".

År 2009 var Lopez med och grundade partiet Voluntad Popular (Folkliga viljan) och efter beskedet att han släppts från fängelset läste partiets andreman Freddy Guevara upp en hälsning från Lopez där han uppmanade sina anhängare att fortsätta gatuprotesterna mot Venezuelas president Nicolás Maduro.

Vill ändra författningen

I Venezuela har kraftiga protester pågått de senaste tre månaderna, minst 90 människor har mist livet i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter.

Landets ekonomiska och politiska kris har dessutom eskalerat den senaste tiden inför en tänkt omröstning den 30 juli, då en speciell grundlagsförsamling ska tillsättas. Församlingen ska vara överordnad andra organ och skriva om konstitutionen, har Maduro tänkt.

Men enligt kritiker är det snarare ännu ett försök av en desperat regim att kringgå demokratin inför 2018, då presidentval ska hållas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons