Annons
Nyheter

Oro för ny järnridå i Europa

Frysta nedrustningssamtal, väpnade provokationer, avskräckningsåtgärder. Relationerna mellan västvärlden och Ryssland har på kort tid förändrats i grunden och en del experter talar om att en ny järnridå håller på att växa fram i Europa.(TT)
Publicerad 7 augusti 2015
””

Han anser att det allt bistrare klimatet har uppmärksammats för lite i Sverige. Bland annat tar han upp att de två existerande avtalen om kärnvapennedrustning, INF och New Start, är i fara.

””

Han påpekar att det knakar i fogarna också vad gäller de två avtalen för rustningskontroll av konventionella stridskrafter, Wiendokumentet och Open Skies.

””
Annons

Ny järnridå?

Lindvall tror att östra Ukraina blir ännu en frusen konflikt. Separatisterna kommer att fortsätta att ha kontroll med rysk hjälp, men det blir ingen lösning på konflikten. En gräns kommer att dras genom landet som världen på sikt vänjer sig vid.

””

I USA tog det lång tid innan man reagerade på de ryska signalerna, menar bedömare.

””
””

Som ett resultat har USA i december i fjol förstärkt luftförsvaret över Washington.

Militärer varnar

Flera höga amerikanska militärer, bland dem flygvapengeneralen Paul Selva, har den senaste tiden sagt att Ryssland, inte jihadiströrelsen Islamiska staten, är det största hotet mot USA.

Både Stefan Ring och Fredrik Lindvall varnar för en stegvis eskalering av fientligheter.

””

Natos överbefälhavare i Europa, Philip Breedlove, tar dock bestämt avstånd från termer som järnridå och kallt krig. I en intervju med TT i veckan nöjde sig den amerikanske generalen diplomatiskt med att "vi har gått in i en period av förhöjd anspänning" som han hoppas ska gå över.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons