Annons
Nyheter

Orosmoln runt toppmöte om korruption

All korruption ska utrotas - överallt. Det är den stolta förhoppningen när Storbritannien kallar till ett påstått unikt toppmöte på torsdag. Men flera skatteparadis uteblir och tuffa skrivningar ser ut att strykas i mötets deklaration.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

"Korruption är framstegens fiende och roten till så många av världens problem. Den förstör arbetstillfällen och motverkar ekonomisk tillväxt, håller kvar de fattigaste i desperat armod och undergräver vår säkerhet genom att driva människor i händerna på extremiströrelser", lyder ett uttalande från premiärminister David Cameron inför toppmötet.

Afghanistans, Colombias och Nigerias presidenter kommer till London, liksom USA:s utrikesminister och chefer för Internationella valutafonden, Världsbanken, och idrottsorganisationer som Fifa och Uefa. Ett 40-tal länder deltar, Sverige är dock inte bjudet.

Annons

Cameron kan nu ses i en video som ITN lagt ut där han samtalar om mötet med drottning Elizabeth under en tillställning i Buckingham Palace.

””
””

Första deklarationen

Mötet beskrivs som det första i sitt slag och Cameron hoppas på den första globala deklarationen mot korruption. Men enligt The Times, som tagit del av utkast, har centrala delar tonats ned efter krav från flera länder. En internationell uppmaning om offentliga register över faktiska ägare och förmånstagare har strukits, liksom ett uttalat stöd för medier som avslöjar skatteflykt. Ryssland ha redan sagt att det inte ser deklarationen som bindande, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt medier i Storbritannien kommer varken Panama eller de "egna" skatteparadisen Brittiska Jungfruöarna och Kajmanöarna, centrala i de aktuella Panamadokumenten, som avslöjat omfattande internationell skatteflykt. Enligt The Independent har Cameron också misslyckats med att övertala de brittiska skatteparadisen om att följa Londons exempel och införa offentliga register över företags slutliga ägare.

Tvätta byken

Antikorruptionsorganisationen Transparency International (TI) varnar för ett misslyckande. "Utan verkligt samarbete och en djup insikt om allvaret i behovet av att bekämpa korruption kommer det brittiska antikorruptionsmötet bara att bli ännu en diskussionsklubb utan större inverkan", skriver TI i ett pressmeddelande.

Kritiker tycker att britterna ska tvätta sin egen byk innan de mästrar andra och påpekar att många fastighetsaffärer i framför allt London utgör misstänkt tvätt av mutor. Ett tecken på det är att företag i skatteparadis äger många tusen fastigheter i England och Wales värda sammanlagt över 1 400 miljarder kronor enligt AFP.

Ett lyckat toppmöte skulle vara välkommet för premiärministern personligen. I april avslöjades att hans far skatteplanerat genom placeringar i skatteparadis och att Cameron tjänat pengar på det.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons