Annons
Nyheter

OSSE "ser över" Ukrainainsats

Observatörer från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE larmar om att de utsatts för "riktad" eldgivning i östra Ukraina. Civila drabbas regelbundet när vapenstilleståndet bryts och vilken sida som gör vad är ofta otydligt.(TT)
Publicerad 1 augusti 2015
””

Inne på sin 16:e månad tycks konflikten mellan pro-ryska separatister och regeringsstyrkor i östra Ukraina gå på tomgång, om än en dödlig sådan. Sedan i måndags har tre personer dödats, varav två civila, och totalt är offren fler än 6 500, enligt FN.

OSSE:s fordon har tidigare vandaliserats av demonstranter och observatörerna kritiserar ofta framför allt separatisterna för att låta dem vänta i vägspärrar i onödan.

Annons

Fick hjärnskakning

Nyligen skadades enligt OSSE en observatör lätt i huvudet efter att ha hamnat i skottlinjen för både tunga vapen och krypskyttegevär i en by norr om separatisternas huvudort Donetsk.

Dagen innan tvingades en patrull ta skydd under hela 90 minuter när vägspärren den försökte passera utsattes för granateld. Den beskjutningen kom från norr (den ukrainska regeringens sida), enligt OSSE:s kommuniké. Separatisterna sade till Interfax att "vissa observatörer, tillsammans med kämpar ur folkpolisen, fick gömma sig i bunkrar och andra i avloppsrör för att undvika splitter".

Efter ett förnyat vapenstilleståndsavtal i februari fanns det hopp om att våldet skulle upphöra, men senast i juni flammade det upp igen.

Ukraina: Grep rysk major

Nyligen tog ukrainsk gränspolis vad som sägs vara en rysk major på bar gärning när han fraktade ammunition i en lastbil. Transporten ertappades i en vägspärr söder om Donetsk, meddelar gränspolisen.

Om uppgifterna stämmer läggs majoren till de två ryska soldater som hålls fångna av ukrainska styrkor. Jevgenij Jerofejev och Aleksandr Aleksandrov befann sig i det rebellhållna området Luhansk, men det ryska försvarsdepartementet har hävdat att de två inte var i tjänst.

I en annan incident meddelar den ryska gränspolisen att tre civilpersoner som var ute och roade sig besköts av ukrainsk militär när de skulle ta ett självporträtt. En person fördes till sjukhus med en skottskada i bröstkorgen men ska vara utom livsfara, enligt Interfax.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons