Annons
Nyheter

Österrikes förbundskansler avgår

Österrikes socialdemokratiske förbundskansler Werner Faymann avgår. Som motivering uppger Faymann att han inte längre upplever samma starka stöd inom partiet som tidigare. - Majoriteten är för liten.(TT)
Publicerad 9 maj 2016
””

Vicekansler tar över

Werner Faymann lämnade beskedet om sin avgång i ett kort uttalande efter ett möte med regionala företrädare för Österrikes socialdemokratiska parti SPÖ vid lunchtid på måndagen. Tillförordnad förbundskansler blir vicekanslern Reinhold Mitterlehner från SPÖ:s koalitionspartner, kristdemokratiska ÖVP, uppger nyhetsbyrån AFP.

””
Annons

Faymann har fått kritik från delar av sitt eget parti för sin hårda linje i flyktingpolitiken. I april gick flera företrädare för SPÖ i Wien ut och anmärkte på skärpningen av asylrätten, som bland annat kallades "oacceptabel" av Georg Niedermühlbichler, partisekreterare för huvudstadsavdelningen.

Det faktum att SPÖ gjorde en svag första omgång i presidentvalet för två veckor sedan, medan högerpopulistiska FPÖ gick framåt, har ytterligare bidragit till att sätta press på kanslern.

Besökte Stockholm

Under söndagen var Werner Faymann på besök hos Stefan Löfven i Stockholm tillsammans med Tysklands vice förbundskansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel. Syftet med resan var bland annat att diskutera EU-kommissionens förslag till ett nytt asylsystem inom unionen.

I och med sitt beslut lämnar Faymann även posten som partiordförande. Wiens borgmästare Michael Häupl tar över som tillförordnad ordförande för SPÖ.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons