Annons
Nyheter

Polen antar omstridda domstolsreformer

Underhuset i det polska parlamentet har röstat ja till en omstridd reformering av landets rättsväsende. Omstöpningen har kritiserats av EU som anser att den hotar rättsväsendet oberoende.(TT)
Publicerad 8 december 2017

Underhuset i det polska parlamentet har röstat ja till en omstridd reformering av landets rättsväsende. Omstöpningen har kritiserats av EU som anser att den hotar rättsväsendet oberoende.

Enligt förslaget, som väntas bli godkänt av senaten och presidenten, ska parlamentet få ansvar för att utse medlemmar av det nationella juridiska råd (KRS), som utser nya domare. Samtidigt röstade underhuset ja till att sänka pensionsåldern för domare i högsta domstolen från 70 till 65 år, vilket kommer att tvinga flera av dem att avgå.

Annons

Det styrande partiet Lag och rättvisa (PIS) anser att rättsväsendet behöver reformeras, för att motverka korruption och öka effektiviteten.

En expertkommitté vid Europarådet säger i ett uttalande att de föreslagna reformerna äventyrar alla delar av rättsväsendet och skulle leda till "en långtgående politisering" av högsta domstolen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons